question-mark-outline-in-a-circle-hand-drawn-button_318-51941-pngProč jste založili nadaci?

Chtěli jsme začít, převést první hektary, lépe řečeno první stovky hektarů ze soukromého vlastnictví do vlastnictví nadace a tím půdu osvobodit, ochránit ji před případnou spekulací, zajistit, aby se s ní slušně zacházelo nejen teď, ale i do budoucna.

question-mark-outline-in-a-circle-hand-drawn-button_318-51941-pngChcete skutečně vyvlastňovat půdu?

Ne, určitě ne. Nechceme půdu nikomu brát. Sami jsme půdu do nadace vložili dobrovolně, po důkladném uvážení a rádi a věříme, že se přidají další. Někdo bude třeba ochoten vložit půdu, jiný peníze, za které se nakoupí další půda. Chceme inspirovat ostatní, ale nikdo nemá být k ničemu nucen.

question-mark-outline-in-a-circle-hand-drawn-button_318-51941-pngProč myslíte, že soukromé vlastnictví není vhodné pro držbu půdy?

Někdo půdu vlastní jen jako dobrou investici, ale nemá k ní vztah a je mu v podstatě jedno, jakým způsobem se obhospodařuje a jestli nedochází k její degradaci. Jiný vlastník má svou půdu rád a stará se o ni. Ale i tomu nejlepšímu vlastníkovi se může stát, že se jeho životní priority změní, že upadne do dluhů, že zestárne a nenajde nástupce nebo že zemře, a půda se pak stane předmětem prodeje a koupě a dlouho budovaná úrodnost pak může vzít velmi rychle za své. Nadace, která svěřuje půdu do užívání dobrým hospodářům a dohlíží na to, zda o ni náležitě pečují, tato rizika eliminuje.