Příznivecké setkání na Biostatku ve Valči

Víkend 14.-16.6. se na biostatku Vojty Veselého nesl v duchu návštěv, povídání, prozkoumávání a sdílení. Konal se zde příznivecký víkend, kam mohl přijet každý, kdo je s Biostatkem jakýmkoli způsobem spjat a nebo mu jen chtěl zvědavě nakouknout pod pokličku. A protože část půdy, na které se zde hospodaří poskytla Nadace Pro půdu, přidali jsme se mezi návštěvníky i my. Zajímalo nás, jak se daří pečovat o naši půdu, ale i celému biostatku.

Už když se mezi vámi otevře prostor s nádhernými lukami, nově vysazenými stromy, zázemím pro zemědělce obklopený lesy, musí být každému jasné, že tady je příroda a krajina s člověkem propojená tak, jak to má být. Ten, kdo tu hospodaří, má k půdě vztah, vnímá ji nejen jako zdroj obživy, ale jako hodnotu, kterou je třeba zachovat pro další generace. A o tohle nám v Nadaci jde, aby byla půda v rukou těch, kteří ji dokáží vnímat jinak, než prostor pro co největší výdělek.

Nás nejvíc zajímalo, co se událo na pozemcích Nadace a tak jsme se dozvěděli, že na jaře došlo k bránování, pohnojení ovčím hnojem a vápnění. Děti nejvíc zajímaly ovečky, kočky a domácí zmrzlina. Dospělí si vyzkoušeli zpracování ovčího mléka od dojení, po výrobu jogurtů a sýrů. Zjistili jsme, jak to na biostatku chodí, prošli jsme si celý prostor a prozkoumali i blízké občerstvení na zámku. Klábosili jsme o tom, co koho na statek přivedlo i jak funguje naše Nadace. A všichni jsme se kochali rozmanitostí každého koutu a množstvím lučních květin, které jen tak na komerčně obhospodařovaných pozemcích nevidíte.

Vojtěch Veselý hospodaří na 2,83 hektarech nadační půdy. Pozemky jsme koupili a biostatku propachtovali v roce 2018. Vojta má jistotu, že co zde vybuduje, může zde zůstat i do budoucna. Díky každému, kdo přispěl do nadační sbírky, můžeme podporovat zodpovědné zemědělce. Každý rok bychom chtěli podpořit alespoň jednoho nového zemědělce, všechny finanční dary jsou proto pro nás velmi důležité.

Jste z Prahy a rádi byste odebírali výrobky z biostatku? Přidejte se do skupiny podílníků a užívejte si mléčné, ovocné, bylinkové a další výrobky celý rok. Více info na www.biostatek.cz. Podílníci se mohou přijet pomazlit s jehňaty nebo přespat na seně. Samotná Valeč nedaleko Karlových Varů stojí za návštěvu díky zámku, hrázděným domům i nádhernému okolí.