Jak se zapojit?

Jak se můžete připojit k příznivcům zdravé a živé půdy?

Nadace Pro půdu usiluje o to, aby v Česku přibývalo ekologicky obhospodařované půdy a drobných ekofarmářů. Principem svěřování půdy do šetrné péče chráníme půdu před degradací a spekulací. Půdu vnímáme jako živý organismus, kterému je třeba věnovat pozornost. Vidíte to stejně? Zapojte se. Příznivci, dárci, lidé, které spojuje úcta k půdě utváří kruh podpory, který znásobuje dopady nadace a šíří respektující vztah k půdě. Velmi si toho vážíme.

Darovat finance

Nadace získává půdu, kterou následně svěřuje do péče drobným ekologickým zemědělcům. Pachtovné z nadačních pozemků slouží k financování činnosti nadace a k nákupu další půdy. Nicméně, vzhledem k cenám půdy jsme ročně schopni z příjmů pachtovného pořídit jen několik hektarů půdy pro jednoho až dva zemědělce. S vaší podporou se do ekologické péče zemědělců může dostat půdy více.

Proč finančně podpořit Nadaci Pro půdu?

• Veškeré peníze z darů využijeme na nákup zemědělské půdy pro drobné ekologické zemědělce.
    • Podpoříte praktickou činnost, která reálně chrání půdu před degradací způsobenou nešetrným konvenčním hospodařením.
    • Přispějete k tomu, aby drobní ekologičtí zemědělci měli kde hospodařit a mohli tak produkovat kvalitní zdravé potraviny pro místní lidi a KPZtky.
    • Můžete se na půdu obhospodařovanou nadačními zemědělci kdykoliv přijet podívat a přesvědčit se tak o jejím stavu na vlastní oči.
    • Budeme s vámi pravidelně v kontaktu a informovat vás, jak zemědělci o nadační půdu pečují.
    • Budeme vás zvát na setkání lidí, které spojuje úcta k půdě, kde se můžete seznámit s mnoha odborníky na půdu a krajinu.
    • Podle § 20 odst. 8, zákona 586/92 Sb. o dani z příjmů si můžete dar odečíst z daní.
    • Řídíme se etickým kodexem.

Darovací certifikát

Darujte naději na zdravou krajinu a živou půdu. Ke každému zaslanému daru vystavujeme darovací certifikát, který je možné využít jako dárek (vánoční, narozeninový či jiný). Posíláme jej v pdf pro tisk nejpozději do dvou dnů od doručení daru. Certifikáty popisují, jakou rozlohu pozemků pro drobné ekologické zemědělce může Nadace Pro půdu za darované finance pořídit. Vycházíme z průměrné ceny za zemědělský pozemek, přičemž ceny nadačních pozemků se mohou samozřejmě lišit.

Na kolik metrů čtverečních zemědělské půdy přispíváte?

• 15 m2 – 300 Kč

• 25 m2 – 500 Kč

• 50 m2 – 1000 Kč

Darovat půdu

Chcete půdu, kterou vlastníte, darovat nadaci? Váš dar uvítáme, pokud se jedná o půdu, se kterou budeme schopni smysluplně naložit, tedy ji pronajmout k šetrnému ekologickému zemědělství. Znamená to, že by se mělo jednat o dostatečně velký a přístupný pozemek (pozemky). V ideálním případě již půdu obhospodařuje ekologický zemědělec. V takovém případě získanou půdu pronajmeme dosavadnímu uživateli, bude-li s námi chtít spolupracovat a bude-li splňovat naše požadavky na péči o půdu.

Pokud je pro účely nadace z nějakého důvodu pozemek nevyužitelný, je zde také možnost, že vám pozemek pomůžeme prodat, peníze z jeho prodeje věnujete nadaci a nadace za ně zakoupí jinou půdu, jejíž využití k nadačním účelům bude možné a smysluplné.

Z pochopitelných důvodů nemůžeme přijímat dary v podobě spoluvlastnických podílů půdy.

V každém případě nás, prosím, kontaktujte, probereme konkrétní možnosti daru či prodeje půdy.