Vzdělávací farma Konipas

Splnili jsme si sen o vlastním hospodářství a o rodině a dětech, kteří na tom malém hospodářství žijí společně.  Farmou Konipas chceme umožnit i dalším zájemcům o zemědělství si tohle zažít.

,,Za patnáct let farmaření jsme se naučili, jak vytvořit ekologickou farmu na zelené louce, kterou se člověk uživí. Víme dost o práci s půdou, o pěstování plodin nebo například o moderním využití koní v zemědělství. Teď to chceme předávat dál,” říkají iniciátoři vzdělávací farmy Konipas Jana a Martin Rosenbaumovi.

Nadace Pro půdu pomáhá sny o životě s půdou a krajinou plnit. Podporuje drobné rodinné farmy, které pečují o půdu šetrně a ekologicky. A aby těch rodinných farem mohlo být více, podílíme se na realizaci vzdělávací farmy Konipas.

,,V Nadaci Pro půdu jsme si dobře vědomi toho, že dobře pečovat o půdu jako o dar a starat se o ni srdcem i rozumem není jen tak. Je potřeba vytvářet podmínky pro to, aby se tuto péči mohlo co nejvíc lidí učit přímo na poli, praxí, se samotným zemědělcem a ideálně s dalšími učni. Pokud nebudou místa jako Konipas, nebudou ani zemědělci, kteří se budou schopni o půdu dobře starat,” vysvětluje  Jan Valeška z nadace.

Jak bude Konipas fungovat?

Vzdělávací farma Konipas spojuje produkční biofarmu, inovativní využití koní v zemědělství a školící centrum pro začínající zemědělce. Cílem projektu je vytvořit vzorový koncept ukazující životaschopnost agroekologické farmy hospodařící na malé výměře. Farma Konipas bude zapojena do komunitou podporovaného zemědělství (KPZ).

Plány

Realizace farmy je běh na dlouhou trať. Tento rok bude o budování zázemí. Jana s Martinem staví svépomocí přístřešek na zemědělské nářadí, plánují výsadbu stromů a krajinné úpravy s několika partnerskými organizacemi a dělají všechno proto, aby Konipas alespoň v omezené míře zahájil svůj provoz. Dům s ubytováním pro stážisty a kuchyní pro zpracování zemědělských produktů bude možné dostavět nejdříve za pár let. Kde budou do té doby tito budoucí ekologičtí zemědělci bydlet? V maringotce!

Přispějte na zakoupení maringotky a umožněte tak prvnímu zájemci o založení rodinné farmy získávat zkušenosti už od jara 2021.

Aktuality z Konipasu

Natáčení spotu o centru Konipas

V neděli 16. 6. 2019 tým z Nadace Pro půdu vyrazil s celým natáčecím štábem produkční a režisérky Barbory Kinkalové natáčet spot o plánovaném centru Konipas. Centrum Konipas vyroste v následujících letech ve spolupráci s farmou Lukava na nadačních pozemcích. Cílem je...